Nemzetközi tudományos, egészségügyi, oktatási tevékenység

Az Alapítvány megalakulása óta kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy nemzetközi szakmai kapcsolatainkat ápolva, és új kapcsolatokat kialakítva ismerjük meg más országok egészségügyi gyakorlatait a nők, a csecsemők és a gyermekek ellátásának területén. Hiszünk abban, hogy ha megosztjuk egymással tapasztalatainkat, akkor együtt fejlődve, lépésről lépésre segíthetjük a hazai szülészszakma átalakulását. Továbbá szakértelmünkkel mi is hozzájárulhatunk elmaradottabb térségek egyészségügyi gyakorlatainak fejlesztéséhez.

Célunk az egészségipar fenntartható fejlődésének előmozdítása, egy környezettudatos társadalom építése. Ezért is éreztük úgy, hogy külföldi tanulmányútjaink, nemzetközi találkozóink alkalmával nemcsak a szigorúan vett egészségügyi szakmai intézményekkel kell felvennünk a kapcsolatot, de olyan intézményekkel is fontos együttműködést kialakítanunk, amelyek segítségével könnyebben feltérképezhetők az innovációs lehetőségek. Ezen ismereteinket, tapasztalatainkat felhasználva hazai és nemzetközi továbbképzések, tréningek szervezésével is segítünk, hogy a szakma hazai képviselői megismerjék a legújabb magyar és külföldi technológiai fejlesztéseket. Építjük és kutatjuk a jövő fenntartható fejlődéséhez vezető lehetőségeket, a ma csúcstechnológiáival, a holnap generációinak, tudásközpontunk bázisára támaszkodva, elkötelezetten a társadalmi tudásmegosztásért.

Nagy hangsúlyt fektetünk a képzésekre és az önképzésre, törekszünk a folyamatos megújulásra, a megszokott megoldásokon túlmutató ötletekre, és arra, hogy tudásunk, eszköztárunk, valamint látásmódunk mindig újszerű, naprakész legyen. Kutatásainkban mindig szem előtt tartjuk a környezeti fenntarthatóságot, ezért törekszünk a környezeti attitűd összetevőinek összehasonlító vizsgálatára a nők szemszögéből, egészségügyi szempontok alapján és innovációs lehetőségek tekintetében is.

Nemzetközi szakmai kapcsolatainknak és együttműködéseinknek köszönhetően, a 2018 decemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Szülészeti Konferencián olyan neves előadók beszéltek a szakmai kihívásokról, a jövő új útjairól, mint Dr. Sally Pairman, a Szülésznők Nemzetközi Szövetségének (ICM) elnöke, Ibu Robin Lim “CNN” Hero of the Year díjas szülésznő és Dr. Michel Odent francia orvos, kutató.

 

 

Nemzetközi szakmai kapcsolatok

 

Európa

 • International Confederation of Midwives – Hága, Hollandia

A 114 ország képviselőit összefogó Nemzetközi Szülésznők Egyesületénél tett látogatás meghatározó volt mindannyiunk számára. Az egyesület elnökével, Dr. Sally Pairman-nel folytatott konzultáció, az egyesület célkitűzéseinek és feladatainak megvitatása, valamint az együttműködésünk megerősítése garancia arra, hogy a szülészszakma legkorszerűbb eredményeit, protokolljait naprakészen ismerjük, és világszinten hozzájussunk a legújabb kutatások eredményeihez. A magyar származású, Hollandiában élő és dolgozó szülésznő, Szabados Éva segítségével további részleteket ismertünk meg a holland szülészeti ellátási gyakorlatról. Emellett behatóan tanulmányoztuk a szülésznői képzés felépítését, elvárásait. A hollandiai tanulmányút eredményeként született összefoglalótanulmányunkat itt olvashatják.

 

Afrika

 • Magán- és állami kórházak szülészeti szakmai gyakorlatának vizsgálata – Dodona, Zanzibár, Tanzánia

Tanzániai látogatásunk célja az ország szülészeti ellátásának megismerése volt. Ummy Mwalimu egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélés során alapos betekintést kaptunk az állami- és magán fenttartású egészségügyi intézmények ellátási gyakorlatába, képet alkothattunk az állami finanszírozás nehézségeiről és jövőbeli feladatairól, a tervezett fejlődési irányokról.

 • Tanzania Midwife Association – Dar es Salaam, Tanzánia

Feddy Mwanga, az ország vezető szülésznője, akivel régóta szoros szakmai kapcsolatban állunk segítette, hogy mind magán-, mind állami fenntartású kórházakba, egészségügyi intézményekbe eljutva, személyesen is megtapasztaljuk a tanzániai szülészeti ellátás jelenlegi helyzetét.

A Tanzán Szülésznők Szövetségének segítsége pedig lehetővé tette számunkra, hogy a tradicionális körülmények között élő maszáj népcsoport tagjaival is megismerkedhessünk. A látogatás során bepillantást nyerhettünk a hagyományos törzsi mindennapokba, hogy többet tudjunk meg a nők és a gyermekek törzsön belüli szerepéről, valamint a születés és csecsemőgondozás tradicionális formáiról.

 • Seychelles Nurses and Midwives Council – Victoria, Seychelles-szigetek

A Tanzánia szomszédságában található Seychelles-szigetek a térség országaihoz képest kiemelkedő fejlődést mutat az egészségügyi ellátás területén. Jean Paul Adam, az ország egészségügyi minisztere kiemelten fontosnak tarja a szülésznői hivatás függetlenségét, és ösztönzi a szakma képviselőit, hogy magas szintű, nemzetközi szakmai továbbképzéseken fejlesszék tudásukat. Az Ápolói és Szülésznői Tanács vezetőjével, Rosie Bistoquet-tel folytatott megbeszélésünk során megtudtuk, hogy a kormányzat pozitív hozzáállása szakmai munkájukhoz nagyban segít abban, hogy egyre több, magasan képzett szakember vegyen részt a kismamák és a csecsemők ellátásában.

 • Szülészeti és ápolási tapasztalatok a Victoria Hospital-ban – Victoria, Seychelles

A látogatásunk során lehetőségünk nyílt, hogy a sziget legnagyobb kórházának, a Victoria Hospital-nak szülészeti gyakorlatát közelebbről is megismerjük. Doloresse Paul, a kórház ápolási igazgatója, valamint Marie José, az intézmény vezető szülésznője közösen mutatták meg, milyen körülmények között, és milyen szakmai protokoll szerint történik a kismamák és a csecsemők ellátása, a szülések levezetése.

 • Nemzetközi szakmai protokollok és az afrikai szülészeti ellátás kihívásai – Victoria, Seychelles

Dr. Bernard Valentin orvos, az Egészségügyi Világszervezet Igazgatótanácsának tagja, az ország egészségügyi miniszterének és egészségügyi főtitkárának tanácsadója találkozónk során bemutatta azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy a szülészszakma korszerű eljárásokkal, nőbarát hozzáállással, hatékonyan működjön.

 • Az ápolói és szülésznői szakma kihívásai – Victoria, Seychelles

Szakmai találkozó keretében Bella Henderson vezető ápoló, szülésznő osztotta meg tapasztalatait velünk az országos ápolási adatbázis kiépítésének kihívásairól, valamint annak szükségességéről és előnyeiről.

 

Az Afrikában töltött tanulmányutunk alatt lehetőségünk volt megismerni a meglátogatott országok szülészeti képzését, a szülésszakmai gyakorlatot, illetve az egészségügyi rendszer felépítését, kihívásait, erősségeit és gyengeségeit. Az ebből született összefoglaló tanulmányunkat itt olvashatják angol nyelven.

Közép- és Dél-Amerika

 • Fiatalkori szexuális felvilágosítás gyakorlati kérdése, és a tinédzserkori várandósság visszaszorításának ügyében tett kormányzati intézkedések – Quito, Ecuador

Az Ecuadori Egészségügyi Minisztériumban lehetőségünk volt találkozni a Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Igazgatónővel és a Fiatalok Szexuális Egészségével, Tinédzser Várandóság visszaszorításáért felelős államtitkárral.

A megbeszélés során kitértünk a 2018-as egészségügyi törvényükre, amelyet a várandósokat ért sérelmekről, szülészeti erőszakról szóló tanulmány előzött meg. A kutatási anyagot átadják az Alapítvány számára, mely igen hasznos és építő lehet mindenki számára.

 • Nemkívánt terhességek megelőzésének eszközei – Quito, Ecuador

Az Ecuadori Magyar Nagykövetség közreműködésével megbeszélést folytattunk a Richter Gedeon ecuadori cégvezetőivel. Ecuadorban igen magas a tinédzser szülők száma, mely eléri a 37%-ot. A cég vezetőivel ezért abban állapodtunk meg, hogy a jövőben együttműködés keretében segítjük az országban végzett felvilágosító kampányaikat, amelyhez oktatási és tájékoztatási segédanyagokat biztosítunk számukra.

 • A feleslegesen végzett, művi beavatkozások visszaszorítása a szülészeti gyakorlatban – Quito, Equador

Az Ecuadori Elnökségi Titkárságon, az esélyegyenlőségi hivatalban folytatott átfogó megbeszélés és egyeztetés célja a két ország szülészeti protokolljának összehasonlítása, valamint a tapasztalatcsere volt. Az Equadorban 2018-ban életbe lépett egészségügyi törvényük is kitér - a "Nők elleni erőszak" fejezetben - a szülészeti erőszak külön szabályozására. A szabályzás célja a feleslegesen végzett, művi beavatkozások visszaszorítása, hiszen Dél-Amerikában a császármetszések aránya eléri a 40%-ot. A császármetszések magas számának ellenére az anyai halálozások száma azonban évek óta nem csökkent.

 • Családbarát szülészei ellátás az UNICEF által megfogalmazott irányelvek alapján – Quito, Equador

Az UNICEF székházában Joaquin Gonzalez- Aleman, az UNICEF Ecuadori elnöke és Katherine Silva fogadta alapítványunk munkatársait. A szakemberek a találkozó alkalmával bemutatták fő programjaikat, továbbá egyeztetést folytattunk célkitűzéseink közös megvalósításáról. A családbarát szülészeti ellátás és az anyatejes táplálás témakörében további együttműködésről egyeztettünk a szervezet vezetőivel.

 

 

Ázsia

 • Kormányzati intézkedések a szülészeti ellátás fejlesztésére, az Egészségügyi Minisztérium hosszútávú tervei – Jakarta, Indonézia

A világ negyedik legnépesebb országában az egészségügyi ellátás színvonala gyorsan fejlődik, köszönhetően a kormányzat előremutató intézkedéseinek. Ugyanakkor a hagyományoknak is nagy a beágyazottsága a társadalomban, a bába szakma nagy megbecsülésnek örvend. Az ország Egészségügyi Minisztériumában folytatott szakmai megbeszélésünk alkalmával ennek a kettősségnek a harmonikus, egymást kiegészítő szerepéről folytattunk eszmecserét a szakemberekel. Az egészségügyi területen végzett indonéz kormányzati munka megismerésében Pach Judit nagykövet, valamint Böszörményi-Nagy Katalin konzul volt segítségünkre, akik lehetővé tették, hogy az indonéz minisztérium döntéshozóival is folytathassunk érdemi tapasztalatcserét.

 • Szakmai látogatás a Rumah Sakit YPK Mandiri Kórházban – Jakarta, Indonézia

A jakartai Rumah Sakit YPK Mandiri Kórházban tett szakmai látogatás során átfogó képet kaptunk a szülészeti és csecsemőgondozási szakmai protokollokról, a szülészeti képzés és a kórházi szakmai gyakorlat tapasztalatairól. A mindennapi szülészeti gyakorlatot is figyelemmel kísérhettük, egészen a szülés megindulásától a csecsemők és az édesanyák kórházban töltött idejének végéig.

 • A természetes szülés hagyományai, a bába szakma jelentősége a 21. századi Indonéziában – Bali, Indonézia

Az indonéz társadalomban a mai napig nagy jelentősége van a bába szakmának. A születendő gyermekek jelentős része a mai napig otthon jön a világra, a hagyományoknak megfelelően, bába segítségével. Azért, hogy megismerhessük az indonéz bába szakma gyakorlatát, a biztonságos szülés érdekében megtett intézkedéseket, valamint a szülés körülményeit alakító szokásokat, Balira utaztunk, hogy találkozzunk a sziget legnevesebb bábájával, Ibu Robin Lin-mel. A CNN által 2011-ben „Hero of the year” címmel kitüntetett szülésznő több ezer hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő anyának segített, hogy biztonságosan tudják kihordani gyermeküket és megfelelő ellátáshoz jussanak mind a terhesség, mind a szülés és a csecsemő gondozása során. Ibu Robin Lin alapította a Yayasan Bumi Sehat elnevezésű, hátrányos helyzetű édesanyákat, kismamákat segítő alapítványt, amely az egészségügyi ellátás mellett a szülész-oktatásban, egészségügyi ismeretterjesztésben is nagy szerepet játszik. Nagyszerű munkájuk és elhivatottságuk arra inspirált minket, hogy szoros együttműködést alakítsunk ki az alapítványok között, amely kapcsolat immár közel egy éve tart.

 

Együttműködő partnerünk: ZEMA
© 2018-2019 www.mindentanokert.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Weboldal készítés