Nincs megoldás a kórházi szülésre: sok anya megalázottnak és kiszolgáltatottnak érzi magát
2018. 12. 07.

Akár az egy városon belül lévő két közintézményben is teljesen eltérő szokások alapján működhet az ellátás.

A statisztikák szerint évek óta egyre kevesebb baba születik Magyarországon. A jelenség természetesen nem vezethető vissza csupán egyetlen tényezőre, de a jelenlegi magyar szülészeti rendszer kiszámíthatatlansága, esetlegessége is bizonyára az okok között szerepel.

Hazánkban nincsenek ugyanis olyan rögzített és nyilvánosan elérhető irányelvek a szülésre és az újszülött elhelyezésére vonatkozóan, amelyek minden egyes szülészeti és gyermekágyas osztályon érvényesek lennének. Ebből adódóan hatalmas különbségek lehetnek az egyes intézmények saját protokolljaira, működő gyakorlataira nézve. 

Nagyon nem mindegy, hol szül az ember

Nagyon nem mindegy tehát, hogy hol, melyik kórházban szül valaki, hiszen akár az egy városon belül lévő két közintézményben is teljesen eltérő szokások alapján működhet az ellátás. A vajúdáshoz, szüléshez való hozzáállásban kiszámíthatatlan a közegészségügyi rendszer, nem azonosak a feltételek, ha A vagy B kórházat választjuk szülésünk helyszínéül.

A szülés lehet csodálatos, megerősítő élmény, de akár életre szóló trauma is. Az egyes intézmények szülés körüli protokolljai pedig általában nem nyilvánosak, gyakran a helyi szokásokról, irányelvekről jobb híján különböző fórumokon, ismerősöktől informálódnak a leendő édesanyák.

Általános, rendszerszintű probléma, hogy a gyermeküket váró nők sok esetben alárendelt, kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat, mind a terhesgondozás, mind a vajúdás, szülés során. Hiányos a tájékoztatás, a különböző opciók és azok lehetséges következményeinek bemutatása, ugyanakkor erőteljes a kontroll a rendszer, illetve a szakemberek részéről. 

Összevarrtak, indokolatlanul megkatétereztek, ami után fél évig nem volt vizelési ingerem, valamit nagyon elronthattak. Kitoltak a gyermekágyas osztályra, ahonnan négy nap után szabadultunk, bimbóvédővel persze. A lányomat csak háromóránként kaptam meg fél órára, tápszerezték a kifejezett kérésem ellenére, értelmetlen, idejétmúlt szoptatási tanácsokat tukmáltak, és a könyörgésem ellenére sem kaptam meg a babát éjszakára, a mellem pedig majd szétdurrant a tejtől.

Hálapénz és szülészeti erőszak

Ez a kuszaság már önmagában is óriási probléma, amin persze nem segít a hálapénz sem, mint a rendszer nagyon is jelentős szereplője. Hiába a tb, közkórházban, fogadott orvossal - aki rendszerint a terhesgondozást is végzi - több százezres vagy akár félmilliós nagyságrendű összegről is szó lehet. Természetesen az, hogy a páciens fizet az orvosnak, ad egyfajta - olykor hamis - biztonságérzetet, és ideális esetben ez kölcsönös bizalommal is párosul. Ugyanakkor az orvosfogadás által nemcsak a szakember köteleződik el, hanem a várandós is orvosa felé. Ennek pedig gyakran az az eredménye, hogy olyan vizsgálatokba, beavatkozásokba is beleegyezik - már, ha egyáltalán kérik a beleegyezését -, melyekre legszívesebben nemet mondana. Ám tart tőle, hogy, ha ellenszegül, a későbbiekben nem számíthat az orvosra.

Gyakran hallani olyan esetekről, amikor a szülések mesterséges beindításában a közelgő hosszú hétvégék, ünnepnapok vagy éppen a fogadott orvos szabadsági ideje nagyon is meghatározó tényezők. Paradox módon sokszor épp a fogadott szakemberek követik el a szülészeti erőszakot. Szülészeti erőszaknak tekinthető minden olyan beavatkozás, amit az anya annak él meg: vizsgálatok, melyekhez nem kérik az engedélyét, amikor nem tájékoztatják a saját testét és gyermekét illető döntésekről, amikor lekezelően, durván bánnak vele. 

Mindenki megvizsgált, aki csak arra járt... Nem számoltam, de tízen biztos... 

 

Forrás: https://femina.hu/gyerek/szules-magyarorszagon-2018/

NEA Miniszterelnökség Bethlen Gábor alapkezelő
Együttműködő partnerünk: ZEMA
© 2018-2022 www.mindentanokert.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Weboldal készítés